CRYPTO Месечник #5

Бърз breakdown на най-важните крипто новини от месец Май 2021.

Край на поредния месец от 2021, на преди да прехвърлим календара към месец юни и началото на лятото, то е време да обобщим случилото се от месеца.

🌊Спадът в цената на Биткойн

Миналия месец отбелязахме нов ATH в цената на криптовалутата, а този месец отбелязахме 50% надолу от него. През втората половина на май Биткойн претърпя най-голямата си корекция през последната година. Причините - е, не е точно една, а цяла кошница. 

Независимо от това нито една не беше чак толкова сериозна, за да предизвика такъв sell-off, освен разбира се fud-a около Китай. Въпреки това според мен фактът, че всички събития, които ще изброя се случиха в една седмица, не е напълно случаен. 

Сред причините са:

📌атаката над Colonial Pipeline и използването на $90М в Биткойн за откупа - даде повод за становища, че крипто се използва за нелегални дейности

📌Репортът на Tether, който бе доста семпъл по отношение на информация за позицията кеш и кешов еквивалент

📌Ликвидация на левърнти позиции - спадът в цената изхвърли от крипто пазара $10В 

📌Musk - разбира се, че главният замесен остава CEO-то на Tesla. Като че ли целият спад започна след неговия tweet как Tesla спира да приема разплащания с Биткойн за продуктите си, опция пусната преди около 2 месеца.

📌📌📌Китай - няма как да не обърнем най-сериозно внимание на цялата олелия, дошла от Китай (втората след Covid-19). През месеца един от вицепремиерът на Китай, Liu He, каза, че държавата трябва да наблюдава минуването на Биткойн отблизо и да предприеме мерки относно регулации на дейността.

“We should crack down on bitcoin mining and trading activities and prevent individual risks from being passed to the whole society”. 

Според CoinDesk това е едно от най-високопрофилните предупреждения спрямо крипто от последните години. Проучване показва, че 75% от минуването на Биткойн се извършва в Китай. Евентуални рестрикции определено ще намалят този процент, карайки hash rate-а да стане по-децентрализиран в дългосрочен план. 

Пазарът веднага реагира на тази новина, само една дума от Китай и Биткойн спадна до $30,681.50. Слабите ръцете на някои инвеститори бяха извити, като от това се възползваха институциите и компаниите, като например MicroStrategy.

След това изказване от страна на държавата, последваха куп новини от частния сектор на Китай. Две крипто борси - Huobi и OKEx - ограничиха китайските си клиенти до част от услугите си. Някои компании за добив като например BTC.Top намалиха дейността си и споделиха планове за преместване на съоръженията си в Северна Америка.

Според някои спадът на цената се дължи и на продажба на Биткойн от миньорите, които желаят да финансират преместването си чрез продажба на първата криптовалута. 

Историята обаче не свършва дотук - една от провинциите на Китай, Inner Mongolia, взе доста сериозни мерки срещу нарушителите-миньори. Според нова разпоредба всеки хванат да добива криптовалути ще бъде записан в “черен списък”, ограничаващ достъпа му до финансови услуги и дори излаз от страната.

В такива моменти мисля, че всъщност това се случва в правилния момент. Едва ли някой биткойнаджия желае 75% от hash rate-a да се намира в толкова централизирана държава.

Доминантността на Биткойн на крипто пазара също претърпя корекция. От близо 70% през януари в момента на писане тя е 43%.

След Биткойн нека видим какво се случи в света на Етър.

🌊Етериум достигна нов ATH в $4 400

През месеца втората по пазарна капитализация валута покори нов връх в историята си. Етериум удари рекорд в цена от $4 400. Ралито започна с бясна скорост иии спадна с бясна скорост, когато целият крипто пазар колапсира. 

Само за седмица цената пощуря от $3 000 до $4 000. Сред основните причини е очакването на EIP-1559, което ще влезе в сила след месец и половина. Въпреки това Етър явно избра неподходящо време, в което да удари стоя пик, защото следващата седмица огромната вълна на корекция връхлетя пазара. Етър спадна до цена от $1737, а в момента на писане е $2641.

Dogecoin и Shiba Inu също намериха своето поле за изява

📌Musk обяви, че ще изстреля Dogecoin до реалната Луна. SpaceX ще направи мисията DOGE-1, която ще бъде напълно платена с Dogecoin. 

📌CEO-то на Coinbase, Brian Armstrong съобщи, че ще позволи на клиентите си да търгуват DOGE чрез платформата. Това обаче ще стане след месец, месец и половина.

📌През последните 31 дни Doge достигна нов ATH в $0.72, в края на месеца валутата спадна до $0.30.

📌Преди да започне надпреварата за Shiba Inu, токенът струваше само $0.0014, за да стигне ATH само няколко дни по-късно в $0.003871, където и растежът стопира. Причината бе Vitalik Buterin.

Създателите на токена били изпратили половината от цялото предлагане или 505Т на co-founder-a на Етър, Vitalik Buterin. Идеята била, че той няма да продаде токени, понеже има достатъчно богатство. Да, ама не.

📌Vitalik реши да се възползва и дръпна килима под краката на всички SHIB инвеститори. Той разчисти малка част от кучешките токени и продаде 2Т ($40M). Сумата от събраните пари той ще дари за благотворителност. Токенът мигновено загуби 20% от стойността си. Няколко дни след това, Vitalik изгори остатъка от дарената валута или 410.24Т, със стойност тогава $6.7В.

🌊NYDIG прави лесна покупката на Биткойн чрез банков акаунт

NYDIG си партнира с FIS, за да позволи на всички US банки да предложат покупка, продажба и съхранение на Биткойн. Проектът е изключително важен, тъй като ще даде възможност на банките, които използват FIS, да предложат на клиентите си да инвестират в криптовалутата-майка чрез банковия им акаунт.

FIS е компания, която предоставя банков софтуер. Вместо банките сами да го разработват от нулата, те предпочитат да използват системата на FIS. Сред банковите клиенти на бизнеса са Citizens Financial Group, CIT Group и Customers Bank, като над 300М клиента могат да получат опцията да закупят крипто директно.

С този ход съгласилите се банки ще могат да предоставят нов тип услуга, която би улесни клиентите им - няма да е необходимо местене на средства от банков акаунт в акаунт на борсата - всичко ще е събрано в едно.

До този момент банките са съсредоточени да предоставят крипто услуги само на богатите си клиенти и това е разбираемо, те имат по-голям капитал, а оттам идват и по-големи печалби. 

Общият продукт на NYDIG и FIS цели да даде възможност и на обикновения човек да закупи Биткойн дори за $1. Според изявлението FIS с приложението Digital One™ Mobile ще предостави user-friendly интерфейс за клиентите, а NYDIG ще се грижи за съхранението на активите.

През месеца възникнаха и идеи за регулации от страна на държавата на крипто сектора. Както споменахме Китай има главна роля, а в САЩ председателят на SEC, Gary Gensler, сподели, че крипто се нуждае от регулации. Според него те биха дали повече сигурност на клиентите. Засега обаче конкретни действия липсват. 

Време е за кратка почивка, след като разгледахме най-важните новини през месеца. Не пропускай следващия брой на CRYPTO Седмичник!