CRYPTO Седмичник #28

Новините от 07/05-11/21

В този брой:

🔗EIP-1559 наближава...след няколко седмици

🔗Circle става публична за чрез SPAC - оценена на $4.5В

🔗Santander и Barclays блокираха депозити към Binance, а CEO-то CZ желае “ясни регулации”

🔗Visa: повече от $1В са използвани от крипто-свързани карти за 2021

Пазарът в числа:

Последвай ме и във всички останали социални медии:

🧨+ нова рубрика: Daily crypto and NFT update!!!

Millie's links

🔗EIP-1559 наближава...след няколко седмици

Затягай колана, защото EIP-1559 e (почти) тук. Това е едно от най-грандиозните, най-сензационните, най-променящите събития, очаквани тази година от Етър ентусиастите, може би след мечтите за одобрение на крипто ETF от SEC, които към момента са малко поумрели. (През седмицата SEC отложи решението на молбата на SkyBridge). 

Промените, които EIP-1559 засяга са свързани с таксите и са част от нужното за преминаването отT Proof-of-work към Proof-of-stake. 

Ниски такси, лооол? Е, нека ентусиазмът изчака малко, защото през изминалата седмица влизането в сила на Протокола бе малко отложено. По-конкретно EIP-то ще влезе в сила на 04 август с блок 12,965,000. 

Въпреки това, нека се подготвим предварително какви ще са новостите в Етър. В момента транзакциите се извършват чрез плащане на такса (в Етър). Тази такса отива при миньорите, които имат интерес да приоритизират тези, заплатили по-висока такса за изминаване на транзакция. Нормално, всеки иска да печели. Това обаче прави системата неефективна и резултатите са именно неприоритизиране на транзакциите с ниска стойност и ниски платени такси. 

EIP-1559 има за цел да реши този проблем, като раздели сегашните такси на два компонента - BASEFEE и tip. Очаква се 📌BASEFEE да се променя автоматично в зависимост от натовареността на мрежата. 📌Tip може да бъде плащан на миньора за приоритизиране на транзакцията.

Разликата, която прави всички Етър фенове толкова запалени е, че BASEFEE ще бъде “изгарян” - изпращан до незнаен адрес, което означава, че това количество от криптовалутата не може да бъде възстановено, съответно намалява предлагането на Етериуми. Това би направило криптовалутата дефлационна (в момента тя не е), което евентуално означава повишаване на цената. 

Още по bullish обаче е становището на потребител в Twitter, според когото ако EIP-1559 беше влязъл в сила преди година, това щеше да намали предлагането на Етър с 3М, което е около $6В.

Предполага се, че EIP-1559 и Proof-of-stake ще намалят драстично предлагането на Етър. Толкова, че двете взети заедно ще се равняват на три halving-а на Биткойн (всеки един се случва на 4 години). По принципите на пазара, това би означавало огромен скок на цената.

🔗Circle става публична за чрез SPAC - оценена на $4.5В

В годината на IPO-тата се задава още едно грандиозна такова. След като Coinbase се листна на борсата през април, дойде времето и на втората компания, обладаваща орбитата на USDC - Circle. 

Финтех компанията ще стане публична чрез SPAC и е оценена на $4.5В.

❓ SPAC❓ 

SPAC или special purpose acquisition company е метод на специално придобиване на компания, която вече е публична. По този начин придобиващата компания не трябва да минава през продължителен процес на одобрение на факта да стане публична от страна на SEC. 

Circle има широк опит с крипто индустрията, освен партньорството си с Coinbase за създаването на USDC. Това партньорство обаче също наклони везните, тъй като количеството на USDC в циркулация се е повишило значително в сравнение с Q1 2020. (Виж графиката.)

Небезизвестна е и помощта на Cicle на Automated Clearing House (ACH) за извършване на разплащания чрез USDC, както и сетълването на транзакции с крипто борси като FTX.

🔗Santander и Barclays блокираха депозити към Binance, а CEO-то CZ желае “ясни регулации”

През последните седмици най-голямата крипто борса в света претърпя какви ли не нападки от регулатори, а вече и от частни банки. След като преди няколко седмици FCA излезе със становището, че едно от дъщерните дружества на Binance - Binance Markets Ltd - не може да оперира в границите на Британия, естествено последваха и банките.

Въпреки изричното изказване от страна на FCA, че потребителите на Binance на Острова могат да продължат да използват платформата, две от банките затегнаха мерките и забраниха на клиентите си да извършват плащания към борсата. 

Първа бе Barclays, а след няколко дни последва и Santander. Между тези две събития CEO-то Changpeng Zhao написа отворено писмо, в което желае “ясни регулации” на сектора. Явно на CZ му е писнало, особено след факта, че две от банките в топ 50 в света тръгват по петите на борсата.

Припомняме, че Британските власти, а вече и банки, не са единствените, които държат под око дейността на Binance. Регулатори в Малта, Сейшелските острови и Япония също направиха изказвания.

След тази малко кофти новина, нека завършим с нещо положително. 

🔗Visa: повече от $1В са използвани от крипто-свързани карти за 2021

Разплащателният гигант съобщи, че само за първата половина на 2021 над $1В в криптовалути са били използвани чрез крипто-свързани карти. Visa позволява на своите клиенти да заплащат чрез крипто в мрежата си от 70М търговци и работи с над 50 крипто бизнеса, сред които Coinbase и FTX. Плюсът - търговците не се грижат за конверсията крипто-фиат, Visa го прави за тях.

Широката крипто адаптация съответно няма как да не се отрази и на разплащанията с криптовалути. И докато за някои плащанията чрез Биткойн и други потенциални криптовалути, които очакваме да растат във времето, е безсмислено, то за тези, притежаващи Shiba Inu (например), със сигурност е от полза.