CRYPTO Седмичник #27

Новините от 06/28-07/04/21

Честит понеделник! Пожелавам приятна седмица, а преди тя да започне, нека разгледаме топ новините от миналата седмица!

В този брой:

💰Soros и Point72 проучват Биткойн 

💰56% от енергията за добив на BTC е възобновяема - твърди Bitcoin Mining Council-а

Пазарът в числа:

Последвай ме и във всички останали социални медии:

Millie's links ✨

💰Soros и Point72 проучват Биткойн 

Интересът на институциите към крипто не намира покой. Започна с hedge фондове, застрахователни компании, както и едни от най-големите банкови лица - Morgan Stanley и Goldman Sachs. В миналия брой разгледахме част от последните “тлъсти” инвестиции в сферата, но ето и още две компании, които хвърлят око на дигиталните активи.

През последната седмица hedge фондът - 📌Soros Fund Management - съобщи, че е започнал да търгува с криптовалутата #1. Компанията е основана от милиардера George Soros и през 2010 е обявена за една от най-печелившите фирми сред hedge фондовете. 

CIO-то (chief investment officer) Dawn Fitzpatrick сподели, че компанията е дала “зелена светлина на активното търгуване на Биткойн” и че също се интересува от други криптовалути, с които да се занимава.

По-рано тази година Fitzpatrick съобщи, че Soros инвестира в бизнеси, предоставящи крипто инфраструктура като крипто борси, asset manager-и и бизнеси, държащи крипто за клиентите си (crypto custodian).

“So there’s a real fear of debasing of fiat currencies, and when you think about Bitcoin, I don’t think it’s a currency, I think it’s a commodity and it’s a commodity that’s easily storable, it’s easily transferable, the IRS [Internal Revenue Service] classifies it as a physical asset, it has a finite amount of supply and that supply is halved every four years, so I think it’s interesting” - казва CIO-то.

В същия ден се появи се и още един бъдещ крипто фен - 📌Point72, hedge фонд с $22В и 1500 служители. Явно компанията иска да се впусне в разучаване на новия asset class, понеже търси да наеме крипто мениджър. 

Въпреки това компанията все още не е споделила по какъв начин ще започне да инвестира в сферата. Засега Point72 споделя, че активно се интересува от Блокчейн технологията и възможностите, които тя предоставя. Все пак е невъзможно да се “игнорира крипто пазар за $2T” - споделят от компанията. 

📝Извод:

Хубава вест или не точно - нека се обърнем към историята. През 1992 Soros е един от най-впечатляващите спекулатори на Британския паунд. Тогава компанията печели близо $2B, след като шортва Паунда и купува Франкове. Това печели на George Soros титлата  "the Man Who Broke the Bank of England".

Дали това би дало заплаха над Биткойн? Възможно ли е тези бизнеси да се включват в крипто, разчитайки единствено и само на бързи печалби, без умисъл да държат дългосрочно? Не точно. 

С нарастване на интереса към крипто и включването на нови инвеститори, става все по-логична дългосрочната инвестиция. 

Това обаче би възбудило интересът от регулации от държавата. Според проучване 98% от hedge фондовете обмислят да инвестират в крипто през следващите 5 години. Това означава масова адаптация, масово наливане на капитал и ако това стане реалност, държавата със сигурност ще сложи регулации, притеснена от големия интерес. Дали ще са положителни за крипто или не, никой не знае. Въпреки това регулация не означава забрана!

Говорейки за забрана нека преминем към Китай, спада на hash rate-a и екологичните притеснения за добива на Биткойн. 

💰56% от енергията за добив на BTC е възобновяема - твърди Bitcoin Mining Council

Нарастващите регулации от (знаеш  държавата) имат глас във всеки брой от месец и нещо насам. Добавянето на Биткойн към списъка на Правителството за замърсяващи дейности бе достатъчно доказателство, че властта ще предприеме действия срещу миньорите, които станаха реалност почти веднагически. 

Макар и с най-силно влияние (забраната на добива в 5 провинции, а оттам спада на hash rate-a) Китай не бе единствената, възприела “екологичният отпечатък” твърде насериозно - спомняме си и tweet-овете на Musk.

В отговор на това се появи идеята за създаване на 📌Bitcoin Mining Council, ръководена от крипто ентусиаста Michael Saylor. В организацията вземат участие северноамерикански миньорски компании с идеята за стандартизация на отчитането на използвана енергия.

За краткото си време на съществуване, организацията вече предостави данни от своето първо проучване, което накара някои да останат с отворена уста. В проучването се взима предвид използвана енергия, добита от чрез вода, въздух, слънчева радиация, геотермална сила и ядрени реактори. 

В Съвета участват 23 компании, отговорни за 32% от глобалния hash rate. Според него 🟢67.6% от използваното електричество от северноамериканските компании идва от възобновяеми източници. На глобално ниво ръстът на използваната екологичночиста енергия е скочил от 36.8% за q1 на 🟢56% за q2. 56% обаче e предполагаема оценка. 

Големият ръст накара мнозина да се съмняват в достоверността на проучването и да спорят, че информацията не е адекватна, предвид затварянето на много крипто ферми в Китай, добиващи Биткойн чрез енергия от въглища.

Възможно е данните да не са напълно точни, но може би трябва да отбележим важността на два фактора, които ще помогнат на Биткойн за бъдеще.

  1. Някакви данни са по-полезни от никакви. Досега подобно проучване се е правило само от отделни организации, които може да имат желание да изпъкнат едни или други данни (положителни или отрицателни). Вече обаче северноамериканските миньори ще имат определен начин на докладване на данните си.

  2. Съветът на миньорите тепърва започва своята дейност и определено информацията ще бъдат по-достоверни през следващото q, когато hash rate-a започне своето възстановяване.