CRYPTO Седмичник #25

Новините от 06/14-20/21

Готина картинка, а?😎

Сигурно си чувал за NFT и CryptoPunks❓❓❓

Още по-яко ще е ако Punks имаха Pets, нали? 🐾Малки сладурчета - дружелюбни и обичащи всеки!💛🧡💚💜

Ето ги и тях - Punks’ Pets. 🐶✨🐱

Последвай ги в Twitter - там е тяхното гот убежище!

Първият DROP е супер скоро! Побързай и ги следи, за да не изпуснеш!


🐶ФЕД обмисля повишаване на лихвите през 2023, “преходна” или реална инфлация

Икономиката започва да се възстановява, търсенето се повишава, но в същото време предлагането не може да го достигне. Резултат - точно така - БИНГО - повишение в цените. В този момент, когато FED казва, че инфлацията ще е “преходна”, а стойността на всички стоки расте с невиждана скорост от 2008 насам, никой не би повярвал на обещания на политици. Така инфлацията става от “преходна” - реална. 

През седмицата FED проведе една от поредните си срещи, което накара мнозина инвеститори да застинат и чакат заветрия момент, в който Jeremy Pollew или някои от друг от неговия екип, ще “изплюе камъчето” дали предвиждат промени в текущата си монетарна политика, включваща “an unprecedented expansion of every form of money”.

Ако този цитат ви се струва доста познат, има защо, той бе част от доклад на дългогодишния инвеститор 📌Paul Tudor Jones, публикуван по същото време миналата година. Е, ето че Jones не беше далеч от истината. Оттогава насам FED изпечата още няколко трилиона, а с новият Президент Biden, нещата изглеждат още по-големи - наскоро Президентът спомена за план за нови $6Т през 2022.

Сега обратно към Jones. В изминалия понеделник по време на интервю за CNBC’s Squawk Box, Jones сподели, че иска да инвестира в “сигурност”, което според него значи процент от портфолиото не къде да е, а в най-голямата криптовалута по пазарна капитализация - Биткойн.

“I like the idea of investing in something that is reliable, consistent, honest, and a hundred percent certain. Bitcoin has appealed to me because it's a way for me to invest in certainty” - казва Jones, споделяйки че притесненията му за търсене на надежден актив е текущата монетарна политика на FED или както се казва the money printer go BRRR.

Колко обаче ще е точната част от портфолиото в Биткойн? “I want to have 5% in gold, 5% in BTC, 5% in cash, and 5% in commodities.” - Jones. Интересното е, че този процент започва малко по малко да се увеличава с всеки следващ изпечатан трилион. С останалите 80% Jones няма идея как ще процедира, чакайки срещата на FED от сряда.

📌С това към темата за срещата. По отношение на сегашната си политика - поддържане на лихвените проценти близо до 0% и изкупуване на $120М дълг ежемесечно, няма да има промяна на курса. Най-силно впечатление обаче направи споменаването, че 📌лихвените нива може да бъдат вдигнати през 2023 (FED бе споменал, че ще ги вдигне след 2023). Какво обаче ще се случи с инфлацията, която очевидно вече е тук, дотогава.

За месец май 2021 нивата достигнаха цели 5%. Според FED този голям процент, се дължи на 📌начина, по който те измерват инфлацията - от година до година (year over year). През 2020 май месец бе един от първите месеци след разпространението на Covid-19, никой не купуваше нищо, никой не излизаше, харчовете бяха ограничени. 

📌Другото становище на FED е, че тази инфлация е “преходна” и сегашното бързо повишение на цените, ще се нормализира в дългосрочен план. Тук се няма предвид, че цените ще се повишат и после ще паднат - а по-скоро, че сега повишената цена, няма да се промени в дългосрочен план. 

Дали обаче това ще е така и инфлацията наистина е само “преходна” - никой не знае. 📌Напомняне: политиците имат и предходни изказвания, че нещо е “временно”, а в същото време си остава за постоянно. Премахването на златния стандарт на долара е едно от тях - през 1971 Президент Nixon казва, че премахват връзката долар-злато временно. Може би временно значи над 50 години?

📝Извод:

FED има конкретна цел - минимална безработица - и се опитва да я спазва, независимо от средствата, които са нужни. Икономиката обаче е изключително неточна наука. Въпреки прогнози и проучвания, никой не очакваше по време на Covid-19 цената на акциите да се повиши до такива нива - някои от тях и по-високи от в нормално функционираща икономика. 

Според мен не е странно да подозираме, че FED няма идея как точно промените в политиката ще се отразят на икономиката. Всичко е възложено на подозирания и вземане на решения на момента. 

В резултат нараства възможността за положително отразяване на Биткойн. Щом вископрофилни инвеститори смятат, че това е един от най-стабилните активи, определено се очаква повишение на търсенето от тяхна страна, а с това и в цената.

🐶Световната банка няма да помага на El Salvador при имплементацията на Биткойн закона

Разбира се топ новината от миналата седмица - одобрението на Биткойн закон в El Salvador и поставянето му рамо до рамо с долара - търпи развитие. 📌Страната се обърна към Световната банка с молба за асистиране при имплементацията на новото разплащателно средство. Молбата обаче бе отказана.

Световната банка сподели, че е разтревожена относно 📌прозрачността и 📌екологичният отпечатък, който Биткойн има. “While the government did approach us for assistance on Bitcoin, this is not something the World Bank can support given the environmental and transparency shortcomings.”

Други скептиците за новоприетия закон са и International Monetary Fund (IMF) и JPMorgan.

Въпреки това е интересен мотива за прозрачност. Все пак в Блокчейн има записана всяка една транзакция и проверката не е чак толкова трудна. Въпреки това екологичното становище си остава наскоро нашумелият проблем.

А с това, нека направим един кратък update от Китай.

🐶Още китайски провинции забраняват добива на Биткойн 

📌Sichuan e петата провинция в Китай, която взе мерки срещу добива на Биткойн. Всички миньори в региона трябва да прекратят дейността си до 25 юни. В забрана влизат и миньори, които използват енергия от възобновяеми ресурси - като ВЕЦ. Всъщност регионът привлича доста миньори, поради ниските разходи за енергия, особено в месеците между май - септември, когато е дъждовният сезон. 

Провинцията е петата от листа, която досега е взела действия срещу добива на криптовалутата - 📌сред останалите са Inner Mongolia, Xinjiang, Qinghai и Yunnan.

Желание за регулация конкретно на криптовалутите или просто регулация на всяка индустрия като цяло? 

Какъвто и да е отговорът на този въпрос, то Китай продължава своят експеримент в реално време по разпространение на дигиталния си юан. 📌В столицата Beijing над 3 000 банкомата за трансфер от дигитален юан срещу фиат и обратно са били инсталирани.