CRYPTO Седмичник #24

Новините от 06/07-13/21

Здравейте, хора! 

Знаете, че обикновено представям няколко новини в CRYPTO Седмичник, но ... OMG този брой ще е само от една! 🤯Да, вероятно се досещате коя точно ще е топ вестта!

🎯Ако рубриката ви харесва, ще се радвам да споделите за нея на ваши приятели, интересуващи се или нови в крипто. 

Muchas gracias!

🌎El Salvador приема Биткойн закон

Сред плановете за 2021 на всеки Биткойн беше всичко останало, но определено не и приемането на Биткойн като законово разплащателно средство в El Salvador.

🎉Изненада!🎉

Тази седмица отбелязахме това неочаквано събитие и бетонирахме следващата голяма стъпка за крипто индустрията и не само. 

През миналата седмица по време на Биткойн конференцията в Маями, Jack Mallers съобщи, че Президентът на El Salvador, Nayib Bukele, ще внесе предложение за “Биткойн закон”. Jack е founder на Lightning Network (LN) компанията Strike и сподели, че в своя пик приложението е регистрирало по 20,000 салвадорианци на ден. Масова адаптация или да?

Няколко часа след представянето на новия законопроект, той бе приет и El Salvador стана първата страна в света, приела Биткойн като законово разплащателно средство. 

Ура!🎉За някои това бе огромна новина, първата страна в света, която избира криптовалута за разплащателно средство, за други новината не бе нищо ново - малка страна с 6М души няма да има такова голяма значетие. Но нещата съвсем не стоят по този начин - макар и малка El Salvador възбуди и ще продължава да създава дискусии, които не се харесват на доста правителства, IMF и евентуално Yellen и Lagarde. Гарантиран е политически отговор!

В закона е уредено какво точно значи приемането на Биткойн закона, като най-важните точки са (перифразирам):

  • Биткойн се приема като законово разплащателно средство

  • цените на стоки и услуги може да се изразени в Биткойн

  • данъците може да се плащат с Биткойн 

  • търговията с Биткойн няма да е обект на данъчно облагане, както е с всяко друго законово разплащателно средство (евро, долар)

  • всеки търговец трябва да приема Биткойн като заплащане за неговите услуги или стоки 

  • държавата ще предложи обучение на всеки за извършване на транзакциите

El Salvador е северноамериканска държава, с БВП от $27.2В, за сравнение пазарната капитализация на Dogecoin e $40B. Страната страда от бедност, а столицата е сред водещите в света по процент убийства. Може би част от причините за тези факти са последиците от Студената война, както и интересното, че предходните трима президента са осъдени в корупция.

Нека обаче първо разгледаме какво е значението на Биткойн закона за самата страна, преди да преминем към глобално ниво. 

🌋#1 де-доларизация 

През 2002 след нестабилност на националната валута, страната се преориентира и приема USD като нова национална валута. Това обаче обвързва богатството на салвадорианците с монетарната политика, водена от САЩ. Не е изненада, че през последната година политиката на FED е свързана с печатане на пари, поддържане на ниска безработица, ниски нива на лихвени проценти … какво следва … точно така, по-голяма инфлация. 

Това беше досега, но и ще продължава, Biden наскоро сподели плана си за нови $6Т, които ще се отпечатат следващата година. Ако това е плашещо за всички американци, определено е по-плашещо за бедна държава, с висок темп на престъпност. 

Може да възприемаме хода на El Salvador като част от политика по избягване на доминантността на долара. Да, той все още ще е нациналната валута, но рамо до рамо със строго децентрализирания Биткойн. Това “раздвижване” на обстоятелствата накара и други политици от съседните страни да се замислят над монетарната политика толкова добре, че някои сложиха лазерни очи на снимките си в социалните мрежи. Дали обаче ще последва развитие и масово отричане от долара е само въпрос на време.

🌋#2 решения във финансовия сектор на El Salvador

С приемането на Биткойн закона може да кажем, че El Salvador решава и още един наболял проблем. 70% от населението на El Salvador няма връзка с традиционната банкова система. Поради тази причина паричните преводи си позволяват да вземат 10% такси за транзакциите, като реализират 20% от БВП-то на странат. Според Президент Bukele интеграцията на Биткойн като законово разплащателно средство ще реши този проблем и ще даде “the way to grow the country's economy providing access to credit, savings, investments, and secure transactions ”- каза Президентът. 

За общо 6М души, в страна има 9.4М мобилни телефона, което прави средно по 1.5 телефона на човек. При взимане на правилните мерки - образование как да се използва системата - преводите ще станат лесни и достъпни, без да е необходимо заплащането на огромни комисионни. 

📌 Релано El Salvador е малка страна и като всяка такава е принудена да търпи политиките на големците. Положението, в което страната е в момента, кара хората да избират мерки, които със сигурност ще подобрят живота им, независимо какво им коства, дори и това да е криптовалута, която никой не разбира.

С това си решение El Salvador може да спечели много повече, отколкото да загуби. 

🌋#3 авторитариат? 

Bukele е кандидат на независима партия, преди това в страната съществуват само две опозитни партии. Уморени от непрестанния “преход” народът избира него, виждайки ново лице, застанало с нови идеи. Според някои неговата политика е авторитарна. По-рано тази година Bukele уволни Главния прокурор и Конституционния съд на El Salvador. 

В отговор вицепрезидента на САЩ Kamala Harris написа в Twitter "deep concerns about El Salvador’s democracy". Bukele не закъсня и отговори, че El Salvador е отворена за комуникации, бизнес, туризъм, но "With all due respect, we're cleaning our house and this isn't your responsibility". В същото време по данни Главният прокурор умишлено е предпазвал предходните Президенти от делата им по извършвана корупция. 

Макар и действието да изглежда авторитарно, нека приемем, че на населението му трябва нов водител и въпреки “режима”, по-добрият живот с ниска престъпност и финансова грамотност е за предпочитане.

Разгледахме impact-a на държавно ниво, но какво значи закона на глобално?

🌋#1 политически спорове

Разбира се криптовалутите не са любимата тема на мнозина от политиците, особено тези в банковия сектор и монетарната политика. Фактът, че една от държавите в света прие Биткойн като разплащателно средство, озадачи мнозина и органи като IMF, например. Изказването от тях не се забави, но за това съвсем малко по-късно.

Ако Биткойн е законова валута в някоя държава, то би следвало да се приеме като международна валута също, а във връзка с това търгуването му да не се облага с данък печалба. Това ще бъде интересна тема, но толкова засега по нея.

Според говорителя на IMF Gerry Rice: 🔍“Adoption of Bitcoin as legal tender raises a number of macroeconomic, financial, and legal issues that require very careful analysis”.🔍 Тай също каза, че ще следят развитието отблизо. 

🌋#2 състезание за крипто hub

Конференцията в Маями не бе съвсем случайна. Кметът на града - Francis X. Suarez - здраво работи над изграждането на крипто индустрия и маркетирането на Маями като “крипто столица”. Изглежда обаче гео състезанието за крипто hub започва да се нагорещява.

По отношение на El Salvador има какво да се желае относно инфраструктура и сигурност. Въпреки това Президент Bukele, споделя, че държавата предлага световен клас плажове за сърф, прекрасно време, никакви данъци за Биткойн трансфери и още глезотии, като част от тях може би ще изникнат в бъдеще. 

Друг впечатляващ фактор е, че като човек, запознат с маркетинг индустрията, Bukele казва, че страната може да предложи🌋добив на Биткойн чрез вулканична енергия.🌋 В El Salvador има 23 активни вулкана, като от близо 50 години страна има централи извличащи електрическа енергия от тах.

Разбира се всичко това срещу “много евтина, 100% чиста, 100% възобновяема и 0 емисии” енергия от вулканите.

📝Извод:

Може El Salvador да е малка страна, но решението ѝ да приеме Биткойн като разплащателно средство бе от достатъчно голямо политическо значение, за да привлече погледа на целия свят.

Въпреки че мнозина казват, че Bukele иска да центрира властта в ръцете си, едно е очевидно. Той заложи бъдещето на държавата си на най-силно децентрализираната валута, при това крипотвалута. Биткойн има ограничено предлагане, за разлика от всеки друг фиат, а това е най-важния мотив за едно общество да остане богато, колкото сега, като в бъдеще богатството му расте, за разлика от обезценяването на държания кеш.