CRYPTO Седмичник #23

Новините от 05/31-06/06/21

🌴Биткойн конференцията в Маями

Маями - мирисът на парите е във въздуха, особено в дните 4-5 юни, когато се проведе Биткойн конференцията в бъдещата “крипто столица” на света.

Въпреки Covid-19, крипто обществото доказа, че нищо не може да спре идеята за една нова финансова система. Конференцията доведе в Маями хиляди крипто фенове, които заедно да напишат следващата глава на Биткойн историята.

Несъмнено вълнението за събитието бе голямо, особено като имаме предвид нашумялата крипто адаптация през последните месеци. Сред поканените гости бяха близнаците Winklevoss, Pomp (Anthony Pompliano), CEO-то на MicroStrategy - Michael Saylor, както и много други.

Респективно на очакванията цената на Биткойн се повиши и достигна $39,478.

Едно от най-интересните изказвания бe това на CEO-то на Twitter и Square - 📌Jack Dorsey. Той съобщи намерения Square да създаде hardware wallet. Кодът ще бъде отворен и всеки ще има достъп до него. По този начин компанията се ангажира кодът да бъде сигурен и устойчив срещу хакери, а и потвърждава идеята на Биткойн за прозрачност. 

📌Какво е hardware wallet?

  • т.н. “cold wallet” или “студен портфейл”

  • използва се за съхранение на криптовалути извън крипто борси

  • по-сигурен за съхранение - има секретни думи и пароли

  • опасност от загуба на секретните думи

Това обаче не бе единствената изненада от Dorsey. Той заяви и безкрайната си обич към Биткойн и каза, че “All of the other coins, for me, don’t factor in at all”.  

Друго интересно изказване бе това на 📌Ron Paul. Той е предишен кандидат за изборите за президент на САЩ цели три пъти - през 1988, 2008, 2012. Ron Paul сподели, че монетарната политика, която FED води в момента, е цяло бедствие. Paul каза, че бюджетът на Biden за $6Т и печатане на пари, не може да продължава твърде дълго. 

“There’s a lot of free money that’s circulating these days, and it’s all fake and it’s all political corruption that goes in. Free money means they either print it or steal it.”

Според него FED е излишен и обществото трябва да се “отърве” от него, за да може да продължи да действа ползотворно. 

📝Извод:

Невероятно е да живееш в исторически момент и да осъзнаваш значението му за бъдещето. Всяка една Биткойн конференция е част от крипто приказката, но точно тази като че ли бе най-важната досега. През последната година крипто адаптацията се разви със страхотни темпове, поради печатането на пари и търсенето на изход от кеш, поради навлизането на много хора в индустрията и други мотиви.

Грандиозността на адаптацията идва и от всички институции, които освен че промениха своите становища относно крипто индустрията, започнаха да разработват свои продукти. JPMorgan направи кошница от 11 компании с крипто експозиции, Goldman Sachs създаде crypto trading desk, BNY Mellon държи крипто за клиентите си. 

🌴ЕЦБ предупреди държавите, които не искат да издават своя дигитална валута

Въпреки че Christine Lagarde нарече крипто компаниите “funny business” преди известно време, председателят на главната банка силно вярва в създаването на дигитално евро. Толкова много, че през изминалата седмица в доклад ЕЦБ изрази становището си, че трябва да побързат, за да не бъдат изпреварени от някои макар и “funny”, всъщност успешен бизнес. Банката предупреди, че всяка държава, която не обмисля създаването на своя дигитална валута (CBDC), е пред заплаха от тeх сектора, който разработва свои дигитални монети.

Репортът говори за “foreign tech giants potentially offering artificial currencies in the future.” Макар и да не се назовават точни имена, се има предвид Diem Association, в която Facebook е сред главните замесени. Наскоро организацията спомена, че дигиталната ѝ валута (стейбълкойн) е в процес на разработка.

Според ЕЦБ тези валути ще окажат голямо влияние на правомощията на банките и политиките, които те водят. “[T]he ability of central banks to fulfill their monetary policy mandate and role as lender of last resort would be affected” - се казва в репорта. 

Реално погледнато това наистина е така. Централните банки ще усетят трудности при прилагането на своята монетарна политика, колкото по-напред във времето отиваме. Това е причината по-голямата част от банките строго да заявяват, че са против крипто. Картата, която залагат, ако кажат, че са pro индустрията ще ги обрече на по-малка власт и контрол над паричната политика.

За разлика от Европа, които все още нямат свое дигитално евро, то Китай вече създаде свой дигитален юан и се опитва да разпространи използването му. За целта Китай ще направи лоария в столицата си Beijing, на която ще бъдат раздадени $6.2М от новата валута. 

Очаква се 200 000 “червени плика” да бъдат раздадени по-късно този месец, всеки от който съдържа 200 юана ($31). Всеки жител на града ще може да се включи в томболата чрез две банкови app-a, в които се регистрира.

Това е третата подобна лотария с цел разпространение на дигиталния юан. През миналия октомври 10М юана ($1.5М) бяха раздадени на 50 000 жители. Победителите имаха възможност да пазаруват в търговски мрежи от 3 389 мърчанти като ресторанти, супермаркети, линии за транспорт и бензиностанции.

📝Извод:

Колкото по-голямо развитие има крипто сферата, толкова по-опасна става тя за монетарната политика на самата държава. Политиците осъзнават това и в отзвук искат да създадат дигитална версия на своите валути. Дали обаче ще успеят да създадат CBDCs с по-бърза скорост от един бизнес? Не мисля, че това може да се случи.

🌴Миньорите на Етър минават тези на Биткойн по печалби от такси

Въпреки краха на пазара през май, Етър постигна своя ATH в $4 400. Част от причините за hype-a са влизане на EIP-1559, които очакваме след месец и половина. Бързият ръст на цената обаче означава и по-високи такси за транзакции, с което се сблъскаха доста ползватели на Етър. Е, поне миньорите направиха солидни печалби от fee-та.

През изминалия месец повече от $1В от приходите на миньорите е генериран от такси. Общо приходи от блокчейна на Етър достигнаха $2.35В през май, според статистика на Coin Metrics, сравнено с приходите на Биткойн миньорите, които са $1.45В. 

Сред причините за огромните такси, не беше само вдигането на цената от $3К до $4К само в рамките на 7 дни, а и последвалият спад в цената на целия крипто пазар. Той не само накара “слабите ръце” да продадат своето крипто, което са държали с цел спекула, но накара и мнозина да закупят на разпродажба. Голямото количество на търсене на транзакции задръсти мрежата и накара всеки, който иска да завърши транзакцията да плати доста по-голяма такса. Централизираните борси като Coinbase ии Binance потънаха, но най-големият DEX (децентрализирана борса) Uniswap, издържа на наплива, но с такси за транзакция достигащи $800.

И докато над $1В от печалбите на Етър миньорите идват от такси, то при Биткойн приходите от fee-та са само скромните $130М.

📝Извод:

В момента таксите за извършване на транзакции са ниски, но когато те се повишават, това прави системата неизползваема. Не е никак оптимално да продадеш 1 Етър за $2800, $800 от които са ти само такса за транзакцията (а особено ако си го купил в ATH-я). Високите такси спират развитието на Етър, надяваме се EIP 1559 да успее да реши този проблем. 

Какво обаче ще стани ако не успее? Пред преминаването от proof-of-work към proof-of-stake стоят доста неизвестни - дали кодът е издръжлив и няма проблеми, колко време трае цялата интеграция и други. Ако интеграцията продължи твърде дълго и таксите продължават да са високи е доста вероятно друг блокчейн да изпревари този на Етър.

Дотогава обаче Етериум си остава втората криптовалута по пазарна капитализация.