CRYPTO Седмичник #20

Новините от 05/10-16/2021

🚂 Tesla напуска Биткойн space-a, MicroStrategy се възползва

Добре дошли в крипто света! Тук всеки ден има по десетки новини, всяка от които играе с цената на валутите и те тръгват или стремглаво нагоре или славно надолу! През тази седмица имаше и от двете, така че твърдим, че бе знаменита седмица.

Tesla “дръпна килима” под краката на Биткойн инвеститорите. Ако някой е мисли, че изказванията на един човек не могат да манипулират пазара, е, дълбоко се лъже. Особено ако този човек е милиардер и то не кой да е милиардер, а Elon Musk. По принцип свързваме неговите tweet-ове с Dogecoin, но за това по-късно.

В сряда Musk написа, че Tesla спира да приема плащания с Биткойн за продуктите си. Причината - според tweet-a Биткойн потребява голямо количество горива, което вреди на природата. Последва падане на цената от $54К до $47К. 

Според някои компанията спира да приема плащания с най-голямата криптовалута, просто защото Musk обича хауса. Според други, което и има повече смисъл, причината е натиск от акционери или от правителството. 📌Tesla e компания, с идеи за eco-friendly развитие и ако Биткойн наистина потребява голямо количество енергия, зелените инвеститори със сигурност ще са против това. Също компанията може да бъде премахната от някои ESG ETF- наскоро Tesla стана част от S&P 500 ESG Index и със сигурност не желае някой да създава проблеми.

📌Но нека поговорим и за възможността за натиск от правителството. Малко след tweet-а на Musk, Reuters публикува новина, че Tesla кандидатства за кредити от правителството за възобновяемо гориво. Компанията е подала апликация, която ще бъде разгледана от администрацията на Байдън. През миналата година Правителството е раздало $18В кредити на подобни компании. С темпа на печатане на пари, определено може да очакваме повишение на сумата.

Макар през седмицата да излезе информация, че Биткойн китовете (адреси с над 1000 BTC) са намалели, MicroStrategy добави малко крипто към портфолиото си. Michael Saylor закупи Биткойн за $15М. Той потвърди, че компанията притежава 91,850 Биткойна в баланса си. Същият ден Saylor сподели, че “Bitcoin is the cleanest money that humanity has ever invented”.

📝Извод:

Каквато и да е причината за промяната на мнението на Musk, то със сигурност е подтикнато от по-голяма печалба. Да, Биткойн е нов, готин, блестящ, но ако имаш възможност да сключиш сочен договор с Правителството, то нещата са ясни. 

Musk има невероятната способност да мести пазара - след като през февруари съобщи, че Tesla инвестира $1.5В в Биткойн цената се изкачи от над $30К до почти $60К, а сега в обратна посока. Той има голямо влияние върху пазара, надяваме се в краткосрочен план.

🚂 ETH удари $4К, има ли шанс да изпревари Биткойн?

Важна новина се случи и в света Етер. В понеделник той достигна цена от $4К, като миналия понеделник бе $3К. Тази новина разбуди коментари, че Етер е на път да замени първата по пазарна капитализация валута - Биткойн. 

Според 📌Stan Druckenmiller доларът може да не е резервната валута в следващите 15 години, давайки преднина на крипто. Той обаче се съмнява, че това ще е в лицето на Етър.

“It's going to be very hard to unseat Bitcoin as a store of value, because it's got a 14-year brand, and there's a finite supply” - каза той по време на  CNBC's Squawk Box, както и “It's just not probable in my mind that Ethereum is gonna be the ultimate winner."

Биткойн е дигиталното злато, но мнозина приемат Етър като дигиталният кеш и много повече. 📌До ден днешен голяма част от DeFi проектите се градят на Етър, а темпът им не изглежда да запада. Над $75В са заключени в DeFi. 📌Също след два месеца влиза в сила EIP 1559, което е още по-голяма причина за hype.

В краткосрочен план обаче, сред новините е 📌подадената от VanEck молба за Етер ETF пред SEC. Явно компанията не се е отчаяла от отложената си за юни молба за Биткойн ETF и реши да подаде още едно искане към SEC. Няколко дни по-късно обаче 📌SEC излезе със становище относно всички крипто деривативи, казвайки че инвеститорите трябва да са внимателни по начина по който инвестират в тях. Хвърлената студена вода охлади мечтите, което ни зачуди дали въобще ще има одобрен крипто ETF това лято или дори тази година.

Въпреки че преди седмица NYDIG съобщи, че институциите не се интересуват от други криптовалути, освен Биткойн, тази седмица три хедж фонда проявиха интерес към DeFi. 📌Millennium Management, Point72 Asset Management and Matrix Capital Management обмислят създаването на крипто trading funds. Те също планират да печелят доходи от протокола под формата на лихва - “provide liquidity on some of these platforms to earn a yield on top of their positions.” Millennium е най-големият от трите фонда с близо $50В AUM (assets under management).

📝Извод:

NYDIG със сигурност има много точна гледна точка на пазара, но като че ли нещата се променят с бърз темп. Дали е възможно институциите да започват да забелязват ръста на DeFi и да искат да са част от него? Ако това е така, то може да кажем стоп на слуховете за Bear пазара за още няколко месеца.

Въпреки това възможността Eтър да стане първата по пазарна капитализация валута ми се струва доста малък. Биткойн има дълга история зад себе си, той се е доказал като крипто пазител на стойност, неслучайно е дигиталното злато. Също Биткойн обществото е много консервативно и промени в кода се случва много трудно, което демонстрира стабилност, макар и за някои традиционализма да е изпята песен.

🚂 Dogecoin и Shiba Inu - мисията на четириногите

🐶Dogecoin е една от валутите-чудо за тази година. От $0.004 в началото на годината, meme койна достигна до $0.72. Ще споменем Musk отново, често неговите изказвания в Twitter са повода за вдигането на цената. След участието си обаче в SNL миналата събота, DOGE не успя да удари цена от $1. Даже напротив, по време на шоуто цената започна да спада. Може би всички, които бяха вкарали са изгубили надежда за повишаване на цената. От $0.66 преди шоуто до $0.51 след него.

Е, въпреки това в понеделник с новото начало на седмицата 📌Musk обяви, че ще изстреля Dogecoin до реалната Луна. SpaceX ще направи мисията DOGE-1, която ще бъде напълно платена с Dogecoin. Според tweet-a, Doge ще е първата криптовалута и първото meme в Космоса.

Малко по-късно по време на earnings call, 📌CEO-то на Coinbase, Brian Armstrong съобщи, че ще позволи на клиентите си да търгуват DOGE чрез платформата. Това обаче ще стане след 6-8 седмици. Макар и листването да е в далечното бъдеще, особено за крипто сферата, цената се повиши. Досега Robinhood се възползваха от липсата на конкуренция и листна DOGE отдавна. Валутата е една от седемте налични в платформата. Голямото количество транзакции обаче често създаваше проблеми. Coinbase листва DOGE доста късно, но това може да доведе до по-малко затруднения в системата.

🐶Още едно куче урари класациите. Родственикът на DOGE, Shiba Inu (SHIB), също покори новините. 📌В началото на седмицата токенът струваше само $0.0014, за да стигне ATH само няколко дни по-късно в $0.003871. 

Създателите на токена били изпратили половината от цялото предлагане или 505Т на co-founder-a на Етър, Vitalik Buterin. Идеята била, че той няма да продаде токени, понеже има достатъчно богатство. Да, ама не.

Последва второто дърпане на килимчето за седмицата, този път от 📌Vitalik. Той реши да разчисти малка част от SHIB и продаде 2Т ($40M) чрез Unicorn. Токенът мигновено загуби 20% от стойността си. Чистката не свърши дотук. Vitalik продължи и обмени 50В Akita Inu в Етър (цената спадна с 30%) и 40Т Dogelon Mars.

Въпреки нападките на мнозина, заложили на тези токени, Vitalik използва парите за дарение. 

📝Извод:

Vitalik направи правилната последователност. Да, след продажбата цената падна и остави мнозина на загуба, но от чисто човешка гледна точка дарението е по-полезно за обществото. Все пак през целият пазар някои спекулатори направиха щури печалби, така че загубата няма да е чак толкова непоносима.

Токени като SHIB до някаква степен създават само hype - те нямат конкретна употреба и полза за обществото. Използват се за спекулация, мърсят мрежата и слагат лошо име на целия крипто пазар. Сега поне печалбите от Shiba Inu ще се използват за нещо много по-добро за цялото общество, от наливането им в следваща спекулативна валута, живееща за седмица-две.