CRYPTO Седмичник #19

Новините от 05/03-09/2021

💰NYDIG прави лесна покупката на Биткойн чрез банков акаунт 

Адаптацията продължава. И ако някой мисли, че спадът на цената от последните няколко седмици е разубедил институциите и те са дали ход “назад”, о, мили, дано не си продал Биткойн.

Засега обаче нека оставим настрана кой вкара, какви суми и защо и се насочим към най-важната новина.

NYDIG си партнира с FIS, за да позволи на всички US банки да предложат покупка, продажба и съхранение на Биткойн. Проектът е изключително важен, тъй като ще даде възможност на банките, които използват FIS, да предложат на клиентите си да инвестират в криптовалутата-майка чрез банковия им акаунт.

FIS е компания, която предоставя банков софтуер. Вместо банките сами да го разработват от нулата, те предпочитат да използват системата на FIS. Сред банковите клиенти на бизнеса са Citizens Financial Group, CIT Group и Customers Bank, като над 300М клиента могат да получат опцията да закупят крипто директно.

Интеграцията на крипто в традиционната финансова система е голяма стъпка и определено е ръководена от точните хора. Досега единственият начин за достъп до покупка на крипто остават крипто борсите като Coinbase, Kraken или платформи като Robinhood и Square. С този ход съгласилите се банки ще могат да предоставят нов тип услуга, която би улесни клиентите им - няма да е необходимо местене на средства от банков акаунт в акаунт на борсата - всичко ще е събрано в едно.

Банките виждат данните - наивно е да си мислим, че не предлагат тази услуга, защото са “слепи” за заобикалящите ги процеси. Въпросът е обаче, че те като институции търсят голямата печалба, която логично идва от богатите клиенти. Затова и те са с предимство. 

През март една от най-големите банки в Америка - Morgan Stanley - обяви, че открива Биткойн Фонд, който обаче е само за богатите клиенти, които имат минимум $2М активи в банката. JPMorgan нямаше как да отлага своята крипто адаптация и малко по-късно през април се появи с известие, че също ще предлага Биткойн Фонд, отново само за избраници. 

Общият продукт на NYDIG и FIS цели да намали това различие и даде възможност на обикновения човек да закупи Биткойн дори за $1. Според изявлението FIS с приложението Digital One™ Mobile ще предостави user-friendly интерфейс за клиентите, а NYDIG ще се грижи за съхранението на активите.

“While bitcoin adoption is increasing, an accessibility and credibility gap remains for too many who want to buy, sell and hold. Our partnership with FIS, and their core banking clients, bridges this gap,” каза Robert Gutmann, co-founder and CEO of NYDIG.

Засега NYDIG е в преговори с голяма част от банките в САЩ, но според данни на компанията стотици по-малки банки вече са изявили инициатива да участват, като една от тях е Suncrest.

Да дадеш достъп на американците до BTC чрез банковият им акаунт обаче не е достатъчно.

През седмицата NYDIG “открадна” CFO-то на Bridgewater John Dalby.

Явно Dalby споделя виждането за блестящото бъдеще на криптовалутите, тъй като се разделя с компанията на Ray Dalio, менижираща 140B AUM (assets under management). Докато Ray смята, че Биткойн може да бъде забранена от държавите, то член на екипа му залага кариера именно на тази индустрия. Dalby ще се присъедини към NYDIG до края на това тримесечие. 

В началото на февруари NYDIG имаше $6В AUM и около 280 клиента-институции. Може би това число е нараснало драстично, поради многото компании, които изявиха интерес към сферата. Към кои обаче криптовалути бизнесите проявят интерес? 

През миналата седмица цената на Етер достигна нови висоти и даже премина $4 000 за койн. Въпреки митовете, че институциите търсят нова криптовалута, в която да инвестират Robby Gutmann, CEO на NYDIG, съобщи, че към този момент компаниите имат интерес единствено и само към Биткойн.

📝Извод:

Мотивът на NYDIG и FIS е велик. Банките наистина дават достъп до крипто активи само на шепа клиенти. Това е доста нечестно спрямо заобикалящия свят и факта, че богатите стават по-богати и бедните по-бедни. Достъпът до крипто, който FIS ще даде, ще накара хората, които не са се заинтересували от крипто, да го направят, особено щом “любимата” им банка предостави този продукт.

🚨🚨🚨Напомняне: прочети CRYPTO Закуска #7 - още важни новини

💰Goldman Sachs предлага Биткойн деривативи на Wall Street 

След  като през миналата седмица най-голямата банка в Америка - JPMorgan - смени курса от “not my cup of tea” до създаване на активен Биткойн Фонд, още една банка забърза процедурите по адаптация. 

През април СЕО-то на Goldman Sachs David Solomon спомена, че Sachs държат под око Биткойн ето го и резултата - 2 новини. 

Тази седмица банката обяви, че📌 крипто trading екипът вече е реалност. Още през 2018 банката имаше планове за създаването му, но бързият спад в цената тогава, накара идеята да утихне до този Bull пазар. През март Sachs спомена, че ще възвърне плановете за trading екипа и този път нещата са напълно сериозни. Днес компанията вижда потенциал, когато пазарът се движи в голяма степен от институциите, които вкарват свободен кеш, бягайки от инфлацията

Втората голяма новина е, че 📌 Goldman Sachs ще предлага крипто деривативи, под формата на non-deliverable forwards (NFD). Това са краткосрочни фючърс договори, при които двете страни се договарят за бъдещата цена на актива - в случая Биткойн. На определена дата договорът изтича и губещата страна трябва да изплати разликата между договорната цена и актуалната цена на печелившия. 

Чрез този инструмент Sachs ще се възползва от волатилността на цената, която само в рамките на две седмици стигна от над $64К до $48К. За жалост на малките клиенти, продуктът е насочен към големите инвеститори, като компаниите на Wall Street.

От Sachs споделят, че ще купува и продава Биткойн фючърсите чрез CME, които реализираха приходи от $4.7М за Q1 само от този инструмент. Дали банката ще реализира успех, ще е интересно да наблюдаваме. 

📝Извод:

Очевидно големите финансови компании също желаят да станат част от крипто света. Високата цена обаче и регулациите, които имат, ги карат да търсят обходни маршрути и създават крипто деривативи. Едни от тях са Биткойн фючърсите, а Sachs подадоха и молба за нов вид финансов инструмент - “linked note”. Идеята е той да следи цената ARK Innovation ETF. ETF-ът на Cathie Wood пък инвестира в компании, които притежават Биткойн в баланса си. 

На мен лично това ми изглежда като ETF на ETF-a. Макар и с нетърпение да чакаме одобрението на Биткойн ETF-a от SEC, това може да “разводни” пазара. В резултат цената може да се понижи или поне да стане по-трудно мърдането ѝ нагоре. 

Идеологията на Биткойн е да има точно определено предлагане, да не е възможна мултипликация, а не да се създават деривативи над него. Разбира се хората сме алчни за повече. 

💰Турция и Индия - развитието на сагата

🧿Турция преживява през най-страшните моменти за всеки крипто инвеститор. Но нека направим кратко обобщение на моментите. 

През март 📌Турската лира претърпя загуба на стойността си от 15% в рамките на 24 часа. Макар и действията на тогавашният банков директор да бяха издържани, Президент Ердоган го свали от власт. 

През април 📌две крипто борси в Турция - Thodex  и Vebitcoin - мистериозно затвориха врати, оставяйки стотици хиляди клиенти без крипто, без пари и без информация. Въпреки че бяха задържани около 63 души и бе иззета информация от офисите на компаниите, според някой случката на е била случайна, а инсценирана от държавата.

Един от странните факти е, че 📌CEO-то на Thodex (която е и една от най-големите крипто борси в Турция) е напуснал държавата 24 часа преди затварянето ѝ. 

След всичко това Турция започна разследване срещу компаниите, но историята продължава. 📌Седмица след случката управляващите забраниха разплащанията с криптовалути. Високата инфлация вдигна търсенето на Биткойн, но с цел по някакъв начин да запази съществуването на Лирата, държавата нямаше друг избор.  

Допълнително, правителството съобщи за идеята борсите да държат определена сума в наличност в случай на евентуален фалит.📌 По-интересното обаче е, че има идея и за създаването на Централна банка за съхранение но криптовалути.

Има и още - 📌в четвъртък вечерта Министърът на финансите Lütfi Elvan съобщи, че всеки търгувал или инвестирал в крипто борса над 10 000 Лири ($1 200), трябва да бъде докладван на правителството. Той не спомена кога точно заповедта влиза в сила, но каза че когато веднъж това стане факт, всеки exchange ще има 10 дни да го направи.

Здравей, централизация. Всичко това за по-малко от месец. След всички тези факти мисля, че всеки има възможност да направи изводи сам за себе си.

🛕Индия не бе толкова експедитивна. В началото на годината Парламентът изяви желание да забрани притежанието и търгуването на всички частни криптовалути - т.е всички криптовалути. Причината - разработки на CBDC и фактът, че всички останали разновидности могат да действат в ущърб на дигиталните рупи. 

Това предизвика суматоха. Започнаха изказвания от страна на Централната банка, от министри. Като в едно от изказванията си 📌министърът на финансите успокои положението, казвайки, че ще има “прозорче” за Биткойн. 📌Индийският бизнесмен - Nandan Nilekani, който също е член на Централната банка, застана зад крипто индустрията. Според него една такава регулация би повлияла на бизнеса и всички индийци, които инвестират в този “нов клас активи”. Бизнесът на индийските крипто борси също искаха среща с управляващите, с цел да покажат плюсовете на крипто.

📌Подготовката на законопроектът бе почти готова, но Върховният съд отмени закона. 

Всичко това до тази седмица, когато националната корпорация за разплащания в Индия каза, че всяка 📌банка сама решава дали да забрани или не крипто транзакциите. Това е последното решение от дългите 5 месеца за индийските инвеститори. 

Някои от банките са възложили ограничения на клиентите си и те не могат да депозират пари в своя крипто акаунт. Въпреки това търговията продължава, след като доста банки не са наложили такива ограничения. 

📝Извод:

Някой от държавите ще се опитат да сложат регулации на Биткойн и останалите криптовалути, поради страха им от индустрията. 

Страхът обаче до голяма степен не е задвижван от факта, че валутата е “прекалено волативна” и понеже сме “твърде загрижени” за нашите съграждани. Крипто дава свобода на хората да инвестират в млада индустрия, те започват да се интересуват от финанси и може би осъзнават колко несправедлива към тях е днешната финансова система. 

Дали някой би живял мирно, ако разбере как държавата взима данъци, които не използва по предназначени, когато тези данъци ще продължават да растат като ставка, когато Централната банка печата пари и трие нашите спестявания. Трие годините, в които си работил, трие твоето старание и време живот.

📌Мисля, че ако всички хора в света осъзнаят това едновременно, всички парламенти по света ще бъдат свалени в рамките на една вечер.